ناباروری و سقط

بررسی علت های ناباروری بعد از سقط جنین

ناباروری و سقط جنین، یکی از مشکلات شایع در بچه‌دار شدن زوجین می‌باشد که ممکن است فرایند حاملگی‌های بعدی را تحت تاثیر قرار دهد و با استرس و اضطراب همراه کند. مشکلات ناباروری یکی از بیماری‌های شایعی است که امروزه آرامش خاطر زوج‌های جوان را از بین برده است و شکایت‌های زیادی از این موضوع مطرح می‌شود. در ادامه این مقاله از کاریوژن به بررسی بیشتر این موضوع و دلایل و راه های جلوگیری از آن میپردازیم.

سقط جنین چیست؟

هنگامی که بارداری به هر دلیلی و در هر مرحله‌ای پایان یابد، به آن سقط جنین گفته می‌شود. معمولا سقط به سه شکل خودبه‌خود، عادتی و درمانی انجام می‌گردد. در سقط خودبه‌خودی مادر دچار خونریزی می‌شود و جنین خود را از دست می‌دهد. بیشتر مادرانی که سابقه سقط دارند، در خطر از دست دادن جنین خود در دوران بارداری قرار می‌گیرند؛ اما در سقط درمانی که پس از آزمایش ژنتیک جنین انجام می شود، دلایل مختلفی باعث می‌شود که پزشک تصمیم به ختم حاملگی بگیرد.

علل ناباروری و سقط

آیا سقط جنین باعث ناباروری می شود؟

سقط یک عمل جراحی می‌باشد و می‌تواند باعث ایجاد چسبندگی شود که در روند باروری مشکل ایجاد می‌کند. ایجاد نارسایی دهانه رحم یکی دیگر از این مشکلات است. این نارسایی در آینده می‌تواند سقط‌های مکرر را به همراه داشته باشد.

هنگامی که یک جنین تشکیل می‌شود، هورمون‌ها در وضعیت خاصی ترشح می‌شوند. با سقط جنین، ترشح‌شان ناگهان متوقف شده و در چرخه قاعدگی و تخمک‌گذاری اختلال ایجاد می‌کند و در نتیجه روی باروری اثر منفی می‌گذارد.

احتمال ناباروری زنان پس از سقط (به عنوان مثال بعد از دریافت نتایج سل فری ) زیاد نمی‌باشد، اما هر زن ویژگی‌های بدنی منحصربه‌فردی دارد. بیماری‌های زمینه‌‎ای، سن و سابقه بیماری می‌تواند تاثیر قابل توجهی بر ایجاد واکنش‌های بدن هر فرد داشته باشد.

دلایل ناباروی و سقط

علت نیمی از ناباروری‌ها در زنان، سقط جنین است. دلیل این موضوع می‌تواند عفونت لوله‌های فالوپ، چسبندگی رحم به دلیل ایجاد زخم پس از کورتاژ یا بازشدن بیش از حد دهانه رحم باشد. گاهی نیز در اثر استفاده از ابزار، رحم به شدت صدمه می بیند، به طوری که لازم است با جراحی آن را کاملا خارج کرد. در برخی شرایط هم در اثر استفاده از دستگاه‌های مکنده، لوله ها و… زخم‌های دائمی روی دیواره رحم به وجود می‌آید.

چه سقطی باعث نازایی می شود؟

عوامل مختلفی باعث بروز مشکل نازایی در بانوان می شود که از جمله آن ها می شود به موارد زیر اشاره کرد:

  • سقط خود به خود جنین

اگر سقط خود‌به‌خود صورت گیرد، اختلالات هورمونی ایجاد می‌کند و ممکن است بارداری‌های بعدی را دچار اختلال کند. اگر سقط با تصمیم خود مادر انجام گیرد، در واقع نوعی دخالت در روند طبیعی بدن محسوب می‌شود و عوارض احتمالی آن منجر به ناباروری می‌شود.

  • سقط جنین عمدی

سقط انتخابی یا ارادی، با ختم بارداری قبل از اینکه جنین قابلیت حیات داشته باشد و بنا به درخواست مادر و نه به دلیل بیماری مادر یا ناهنجاری جنین، انجام می‌شود. اگر سقط در 2 ماه اول بارداری انجام شود، عواقب بسیار کمی دارد و دچار مشکل ناباروری و سقط نمی‌شود.

سقط خود به خود جنین

  • سقط جنین در سن بالا

هرچه سن بارداری بالاتر باشد سقط دشوارتر و با عوارض بیشتری همراه است. در صورتی که از روش جراحی برای خروج محصول حاملگی استفاده شود، احتمال چسبندگی رحم و … در بانوانی با سن بالاتر افزایش می‌یابد.

 

آیا سقط عمدی باعث نازایی می شود؟

ممکن است این سوال در ذهن خیلی از افراد وجود داشته باشد که آیا سقط عمدی باعث نازایی میشود؟ تصور نمی‌شود بین ناباروری و سقط عمدی، ارتباطی وجود داشته باشد. به بیان دیگر، نمی‌توان اینگونه در نظر گرفت که سقط عمدی سبب بروز نازایی در بارداری‌های آینده می گردد؛ اما در برخی تحقیقات نشان داده شده است بین سقط عمدی و افزایش ریسک زایمان زودرس یا وزن اندک نوزاد هنگام تولد (که در آزمایش ژنتیک بارداری تشخیص داده می‌شود)، ارتباطی وجود دارد.

در سقط با استفاده از جراحی، جنین از طریق واژن از رحم خارج می‌گردد. عمدتا از ساکشن یا وسیله تیز و قاشق مانندی برای تخلیه جنین از رحم استفاده می‌شود. به ندرت پیش می‌آید که در این روش دیواره رحم آسیب ببیند. سندرم آشرمن از عوارض سقط جنین عمدی محسوب می‌شود. تراما یا آسیب ناشی از سقط می‌تواند به ایجاد این ضایعات بیانجامد. در این شرایط علاوه بر مشکلات دیگر، احتمال عدم وقوع بارداری نیز وجود دارد.

اگر سقط عمدی در شرایط استریل و مناسب پزشکی انجام شود، هیچ گونه صدمه‌ای به رحم نمی‌زند و مانعی برای بارداری مجدد ایجاد نمی‌کند؛ ولی از آنجایی که این عمل خلاف قانون است و در تمام کشورهایی که سقط جنین قانونی نیست، به شکل غیرعلمی و در شرایط غیراستریل انجام می‌گیرد، ممکن است منجر به باقیماندن جفت، خونریزی شدید، پارگی رحم و … شود که این موارد هم باعث ناباروری می‌شود.

آیا سقط عمدی باعث نازایی میشود؟

پیشگیری از سقط جنین و ناباروری

سقط جنین مثل اکثر بیماری ها قابل پیشگیری است اما نکته مهم در پیشگیری از سقط و ناباروری، مراجعه به موقع به پزشک است. از جمله مواردی که می توان به عنوان راهکارهایی برای پیشگیری از سقط جنین به آن اشاره کرد عبارت است از:

  • بانوانی که سابقه دیابت یا زمینه ارثی دیابت دارند برای جلوگیری از بروز مشکلات مربوط به دیابت در دوران بارداری پیش از اقدام به بارداری باید تحت نظر پزشک باشند.
  • اختلالات هورمونی یا مشکلاتی مربوط به تیروئید در بانوانی که قصد اقدام به بارداری دارند باید به صورت کامل درمان شود.
  • انجام چک آپ کامل و مطمئن شدن از سلامت کامل بانوان قبل از اقدام به بارداری از نکات مهم و غیرقابل چشم پوشی است.
  • در صورت سقط در ماه های ابتدای بارداری باتوجه به این که احتمال ناباروری کم است بیمار باید تحت نظر پزشک متخصص باشد و تا زمان به ثبات رسیدن هورمون ها طبق دستورات پزشک خود عمل کند.

پیشگیری از سقط جنین با مراجعه به متخصص

جمع بندی

در این مقاله از کایوژن با موضوعات زیر آشنا شدیم:

  • هنگامی که بارداری به هر دلیلی و در هر مرحله‌ای پایان یابد، به آن سقط جنین گفته می‌شود.
  • احتمال ناباروری زنان پس از سقط زیاد نمی‌باشد، اما هر زن ویژگی‌های بدنی منحصربه‌فردی دارد.
  • اگر سقط خود‌به‌خود صورت گیرد، اختلالات هورمونی ایجاد می‌کند و ممکن است بارداری‌های بعدی را دچار اختلال کند.

سوالات متداول در ناباروری و سقط جنین

دلیل حامله نشدن بعد از سقط چیست؟

در مورد زنان بالای 40 سال که 3 سال برای بارداری تلاش کرده‌اند و سقط جنین داشته‌اند احتمالا دلیل ناباروری و سقط به تخمک‌گذاری مربوط می‌شود. گاهی علت ناباروری و سقط جنین، مسائل زنانه نیست. میان همسران مردانی که اسپرم‌شان دچار اختلالاتی شده است، نرخ سقط جنین بیشتر است. در بعضی از موارد نیز، فرایند درمان، منجر به ناباروری و سقط می‌شود.

احتمال بارداری بعد از سقط عمدی چقدر است؟

بیش از 80 درصد افرادی که سن بالایی ندارند و تجربه سقط دارند، در عرض یک سال باردار می‌شوند. با این حال استفاده از برخی روش‌ها مانند کنترل تخمک گذاری و اصلاح سبک زندگی می‌تواند احتمال بارداری آن‌ها را افزایش دهد.

4.7/5 - (4 امتیاز)

Mohaddeseh Karimi

دانشجوی ژنتیک دانشگاه اصفهان| آنالیزور آزمایشگاه ژنتیک پزشکی کاریوژن

سایر نوشته های مطلوب ...

نوشته های محبوب