آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده

آشنایی با آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده و دلیل انجام آن

آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده برای تشخیص و بررسی ژنتیک جنین سقط شده انجام می‌شود. فواید انجام این آزمایش شامل تعیین علت سقط جنین و جلوگیری از سقط مجدد آن است. اگر به‌صورت مکرر دچار سقط‌ جنین می‌شوید، به‌ احتمال زیاد درگیر بیماری‌های ژنتیکی هستید. جهت کشف علت سقط‌جنین از اتوپسی جنین بهره می‌برند. در اتوپسی با استفاده از بررسی‌های پاتولوژی به کالبدشکافی جنین می‌پردازند که این مراحل شامل نمونه‌برداری از بافت، اندازه‌گیری توده بدن جنین و بررسی جمجمه و اجزای داخلی بدن است. علاوه بر این با بررسی‌های ژنتیکی روی نمونه DNA بافت جنین و یا بررسی کروموزومی می‌توان علت سقط را مشخص کرد.

عوامل مختلفی در سقط‌جنین نقش دارند برای مثال می‌توان به پایین‌بودن سطح هورمون تیروکسین، اختلال در تیروئید، دیابت و کمبود ویتامین دی اشاره کرد. اگر می‌خواهید از سقط مجدد جنین خود جلوگیری کنید، این مقاله از بهترین آزمایشگاه ژنتیک اصفهان، حاوی اطلاعات مهمی است که شما را در این امر راهنمایی می‌کند.

آزمایش ژنتیک و سایر آزمایشات بعد از سقط چرا تجویز می شود؟

به علت ناهنجاری‌های کروموزومی ممکن است ناباروری و سقط اتفاق بیافتد و مادر، بارداری موفقی نداشته باشد. در بسیاری از مواقع بعد از بارداری ناموفق، احتمال بارداری مجدد و تولد فرزند سالم وجود دارد. اگر بارداری دوم هم با سقط‌ جنین همراه باشد، مشکل عدم باروری رخ می‌دهد. در این صورت با انجام آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده، علت سقط را کشف می‌کنند و درمان‌های موردنظر انجام می‌شود.

آشنایی با آزمایش ژنتیک از جنین

 ممکن است یکی از والدین دچار اختلال ژنتیکی مانند کم‌خونی داسی‌ شکل یا موارد دیگر باشد که هنگام بارداری به جنین منتقل شود. با بررسی ژنتیک جنین سقط شده، می‌توان از انتقال ژن معیوب به جنین بعدی جلوگیری کرد. از جمله آزمایش‌های دیگری که علاوه بر آزمایش ژنتیک بعد از سقط جنین انجام می‌گیرند عبارتند از:

  •  آزمایش ویتامین دی: کمبود ویتامین دی در بارداری بسیار تاثیرگذار است؛ ازاین‌رو باید با مصرف قرص ویتامین دی آن را رفع کرد.
  •  آزمایش بیماری سلیاک: بیماری سلیاک موجب سقط‌جنین و عدم بارداری می‌شود که تشخیص آن فقط با آزمایش ممکن است.
  •  آزمایش هورمون محرک تیروئید: ترشح هورمون تیروئید به‌صورت طبیعی در سلامت جنین موثر است.
  •  آزمایش تیروکسین: کاهش ترشح هورمون تیروکسین باعث سقط‌ جنین می‌شود.
  •  آزمایش قند: زنان مبتلا به دیابت دچار سقط مکرر جنین می‌شوند که باید سطح آن خون در زنان کنترل شود.
  •  آزمایش سندروم آنتی فسفولیپید: این اختلال موجب لخته‌شدن خون و عدم بارداری می‌شود.
  • آنزیم تیروئید پراکسیداز: مقدار بالای آنتی‌بادی تیروئید در زنان باردار سبب سقط‌ جنین و زایمان زودرس می‌شود.

نتایج آزمایش ژنتیک بعد از سقط چگونه است؟

اگر آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده، نشان داده شود که جنین بدون هیچ‌گونه اختلال ژنتیکی است، علت سقط‌ جنین به احتمال زیاد به‌خاطر عوامل محیطی، عفونت یا مشکلات ساختاری رخ‌داده است. اگر سقط‌ جنین به علت اختلالات کروموزومی باشد، پزشک بر اساس ساختار کروموزوم، علت سقط را تشخیص داده و درمان‌های لازم را انجام می‌دهد. از عوامل شایع اختلالات کروموزومی مؤثر در سقط‌ جنین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تریزومی: هر سلول طبیعی دارای 46 کروموزوم است در تریزومی به‌جای 46 عدد 47 کروموزوم در سلول وجود دارد که باعث مرگ جنین یا دنیا آمدن نوزادی با عقب‌ماندگی ذهنی می‌شود.
  • تریپلوئیدی: به دریافت یک مجموعه کروموزوم اضافه از پدر یا مادر تریپلوئید می‌گویند که در آن هر سلول دارای 69 کروموزوم است. در این نوع ناهنجاری جنین بیشتر از 3 ماه اول قادر به زنده‌ماندن نیست و نوزادانی که با این نقض به دنیا می‌آیند دچار نقض قلبی و عدم رشد کافی هستند.
  • مونوزومی: در مونوزومی به جای 46 کروموزوم، 45 کروموزوم وجود دارد و جنین دارای فقدان یک عدد کروموزوم در سلول است. احتمال زنده‌ماندن جنین در مونوزومی بسیار کم است.
  •  تتراپلوئیدی: در این اختلال جنین به‌جای دو نسخه از هر کروموزوم، چهار نسخه از آن را دارد.
  •  جابه‌جایی کروموزومی: به جدا شدن یک بخش از کروموزوم و انتقال آن به کروموزوم دیگر جابه‌جایی کروموزومی می‌گویند.

نتیجه آزمایش ژنتیک بعد از سقط

نمونه‌گیری آزمایش ژنتیک بعد از سقط چگونه انجام می‌شود؟

بعد از سقط متداول باید نسبت به انجام آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده اقدام کرد. در ابتدا لازم است مشاوره ژنتیک انجام گیرد تا نوع آزمایش شما مشخص گردد. در هر حالت نمونه بافت جنین سقط شده را مورد بررسی قرار می‌دهند. اگر جنین در اوایل بارداری سقط شود، نمونه برداری از بافت آن و انجام آزمایش کروموزوم یا استخراج DNA بسیار سخت است. چون باید از دیواره رحم بافت‌های باقی‌مانده جنین را استخراج کنند که به این روش اتساع و کورتاژ می‌گویند. توصیه می‌شود هنگام سقط‌جنین در اوایل بارداری، قسمتی از بافت جنین را به‌عنوان نمونه نگهدارید.

مزایای آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده

سقط‌جنین دلایل مختلفی دارد که هر یک از این دلایل باید مشخص شوند و اقدامات درمانی صورت گیرد. آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده برای پیشگیری از سقط مجدد بسیار اهمیت دارد. از مزایای آزمایش ژنتیک عبارتند از:

  • بررسی ژنتیک جنین سقط شده
  • تشخیص و درمان
  • پی‌بردن به ناهنجاری‌های کروموزومی
  • آگاهی از بیماری‌های ژنتیکی احتمالی برای نوزاد
  • اطلاع از بیماری‌های ژنتیکی خانواده
  • اطمینان از سلامت جسم قبل از بارداری

سوالات متداول آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده

آیا بعد از سقط انجام آزمایش ژنتیک نیاز است؟

بعد از سقط مکرر جنین، وجود بیماری ژنتیکی در افراد خانواده و داشتن فرزندی با بیماری ژنتیکی، باید آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده صورت گیرد تا از سقط مجدد جلوگیری شود. در صورتی که نمونه جنینی موجود نباشد باید پدر و مادر بعد انجام مشاوره ژنتیک قبل از بارداری بعدی آزمایش ژنتیک بدهند

آیا بعد از سقط جنین می‌توان مجدد باردار شد؟

اگر علت سقط مشخص شده و اقدامات درمانی صورت‌گرفته باشد، پس از گذشت یک نوبت از عادت ماهیانه و زیر نظر پزشک، می‌توان مجدد باردار شد.

 نتیجه گیری آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده

سه هفته اول بارداری زمان بسیار مهمی از دوره حاملگی است که نقش تعیین‌کننده‌ای دارد و آزمایش ژنتیک بارداری نقش مهمی خواهد داشت. سقط‌ جنین بیشتر در این دوره اتفاق می‌افتد که بیشتر مواقع علل رخداد این حادثه دردناک در اوایل بارداری، مربوط به مسائل ژنتیکی است. اگر علت سقط ناهنجاری کروموزومی باشد با تشخیص آن، احتمال سقط مجدد را کاهش می‌دهند. در آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده از بافت جنین نمونه‌برداری می‌کنند و با بررسی کروموزوم و DNA بافت جنین، علت سقط را تشخیص می‌دهند. نتایج آزمایش ژنتیک از جنین سقط شده توسط متخصص بررسی ژنتیک جنین سقط شده مورد تفسیر قرار می‌گیرد و بسته به نتایج تصمیمات درمانی ارائه می‌شود.

5/5 - (1 امتیاز)

1 Comment

  1. بهترین مقاله ای بود ک در این زمینه خوندم

Comments are closed.