اُمیکرون گونهای جدید از SARS-CoV-2 است، ویروسی که باعث COVID-19 میشود. در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۱، سازمان بهداشت جهانی نوع B. ۱.۱. ۵۲۹ را به عنوان یک نوع نگران کننده از ویروس کوید شناسایی کرد.دانشمندان هنوز چیزهای زیادی را درباره این سویه درک نکردهاند. شواهد نشان میدهد که این سویه میتواند باعث تعداد زیادی موارد جدید ابتلا در هفتههای بعد شود. محققان این نوع از ویروس کرونا را به لطف وجود ۵۰ جهش متمایزی که در آن وجود داشت شناسایی کردند. برخی از این جهش ها، همان جهشهای قلبی موجود در نوع آلفا و بتا هستند که میتوانند باعث افزایش سرعت انتقال ویروس بین افراد شوند. دیگر جهشهای موجود در این سویه نیز مربوط به مقاومت در برابر آنتی بادیهای موجود در واکسنها هستند. برای اطلاع از ویژگیها و قدرت بیماریزایی این نوع جدید از ویروس کرونا با مجموعه ژنتیک پزشکی کاریوژن همراه باشید.
آیا اُمیکرون علائم متفاوتی با دیگر سویهها دارد؟
موارد اولیه ابتلا به Omicron این امید را ایجاد کرد که این نوع از ویروس ممکن است باعث بیماری خفیفتری نسبت به سایر انواع ویروس کرونا شود. اما خیلی زود است که بدانیم این مسئله واقعا درست است یا خیر. در آفریقای جنوبی، جایی که Omicron اولین موج شیوع خود را ایجاد کرد، پزشکان گزارش دادند که موارد شدید کمتری نسبت به موج های قبلی کووید 19 مشاهده کرده اند. کارشناسان میگویند که به نظر میرسد نوع اُمیکرون علائمی مشابه با سایر انواع ویروس کرونا دارد. آنها میگویند تب، سرفه، تنگی نفس و دردهای عضلانی از جمله علائم این نوع ویروس هستند. با این حال در بسیاری از افرادی که به این سویه مبتلا شدهاند، از دست دادن بویایی و چشایی مشاهده نشده است.
آیا قدرت انتقال اُمیکرون از دلتا بیشتر است؟
اولین شواهد مبنی بر گسترش سریعتر نوع اُمیکرون در آفریقای جنوبی انجام گرفت. به گونهای که این سویه تنها در مدت کوتاهی پس از شناسایی در آفریقای جنوبی شیوع بسیار قابل توجهای داشت. مطالعاتی که در دیگر کشورها انجام شد نشان داد که این نوع از ویروس کرونا میتواند در طی دو تا چهار روز دوبرابر شود، که این زمان نسبت به زمان مورد نیاز برای دوبرابر شدن نوع دلتا بسیار کمتر است.
برای نگاهی دقیقتر بر روی میزان انتشار نوع اُمیکرون محققان بریتانیایی مطالعاتی را روی ۱۲۱ خانوده مبتلا انجام دادند. نتایج این مطالعات نشان داد که احتمال ایجاد عفونت خانگی در این سویه ۳.۲ برابر بیشتر از نوع دلتا است. در کل میتوان گفت شواهد نشان میدهد که این نوع از ویروس کرونا دارای جهشهای متعددی است که احتمالا بر نحوه انتشار آسانتر یا شدت بیماری بیشتری که ایجاد میکند تاثیر گذار باشند. با این حال هنوز اطلاعات جامعی در این مورد گزارش نشده است.
آیا اُمیکرون میتواند بر مصونیت در برابر واکسن غلبه کند؟
مطالعات نشان میدهد که ابتلا به عفونتهای قبلی ویروس کرونا نمیتواند به مصونیت در برابر ابتلا به نوع اُمیکرون منجر شود. به طوری که بخش بزرگی از موارد ابتلا به این سویه در بین افرادی بود که قبلا به این بیماری دچار شده بودند. برای درک عمیقتر این مسئله، تعدادی از دانشمندان آنتیبادیهای تولید شده توسط افرادی را که از کووید-۱۹ بهبود یافته بودند مطالعه کردهاند.
براساس این مطالعات اگر آنتی بادیها را در ظرفی با انواع مختلف ویروس کرونا به غیر از اُمیکرون مخلوط کنند، آنتی بادیها به خوبی از آلوده کردن سلولهای انسانی توسط ویروسها جلوگیری میکنند. اما اگر همان آنتیبادیها را با Omicron مخلوط کنند، این ویروسها باز هم میتوانند در بیشتر مواقع وارد سلولها شوند. این نکته بدان معناست که جهشهایی که در این نوع از ویروس کرونا حمل میشوند میتوانند شکل پروتئینهای سطح آن را تغییر دهند و محل اتصال آنتیبادیها را روی ویروس کرونا قفل کنند. به طور کلی افزایش سریع این نوع ویروس در آفریقای جنوبی نشان میدهد که این سویه از ظرفیتی برای غلبه بر مصونیت ایجاد شده توسط واکسن برخوردار است.
برای اطلاع از اخبار بروز در حوضه ژنتیک و پزشکی , صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید.