آزمایش ازدواج فامیلی یکی از مهمترین قدمها برای شروع زندگی مشترک است. شاید از خودتان تا به حال پرسیده باشید که آزمایش ازدواج فامیلی چیست و چرا این آزمایش را انجام میدهند؟ در واقع آزمایش ازدواج فامیلی یا به اصطلاح پزشکی، آزمایش ژنتیک در ازدواج فامیلی، آزمایشی هزینهبر، اما ضروری و لازم است که از بسیاری از بیماریهای مادرزادی جلوگیری میکند. همچنین امکان تولد نوزادانی با نقص مادرزادی را به حداقل میرساند که در این مقاله از بهترین آزمایشگاه ژنتیک اصفهان به بررسی آن میپردازیم.
آزمایش ژنتیک ازدواج فامیلی چگونه است؟
قبل از انجام آزمایش ازدواج فامیلی، ابتدا فرد باید مورد مشاوره در مورد چگونگی آزمایش ازدواج فامیلی قرار بگیرد. مشاوره ژنتیک باید توسط پزشک متخصص ژنتیک یا پزشک آموزش دیده دارای مجوز فعالیت، انجام گیرد. یکی از عوامل مهم افزایش بیماریهای ژنتیک، ازدواج فامیلی محسوب میشود که میتوان با آزمایش ژنتیک ارزان قبل از ازدواج، از تولد این بیماران پیشگیری کرد.
البته باید گفت با پرداخت هزینه آزمایش ژنتیک ازدواج فامیلی، از بسیاری از عواقب این بیماری در مورد خود زوجین و احتمال بروز ناباروری و سقط و همچنین در مورد بیماریهای مربوط به جنین جلوگیری خواهد شد. در کشور ایران، ازدواج فامیلی مانند ازدواج پسر عمو با دختر عمو و دختر خاله با پسر خاله بسیار رایج است. اگر در شجره فامیلی و خویشاوندان نزدیک، دو طرف بیماری شناخته شده ژنتیکی یا عقب ماندگی ذهنی یا ناهنجاریهای عمده وجود نداشته باشد، انجام این ازدواج بلامانع خواهد بود.
لازم است که قبل از ازدواج با مشاور ژنتیک، در مورد مسائل ژنتیکی مشورت شود تا عوامل خطر را به خوبی بشناسید. با مشاوره درست شما اطلاعات طبی مستقیمی در زمینه ژنتیک را کسب خواهید کرد. علاوه بر این اطلاعات ژنتیکی در اختیار بیماران و خانوادههای آنان نیز قرار میگیرد. به این ترتیب، اگر به هر دلیلی قبل از ازدواج فامیلی آزمایشهای ژنتیکی را انجام نداده بودید، میتوانید با انجام آزمایش سل فری از سلامت جنین خود، در دوران بارداری مطمئن شوید. در ادامه این مقاله از کاریوژن با ما همراه باشید تا در مورد آزمایش ازدواج فامیلی اطلاعات مفیدی را به دست آورید.
کدام ازدواج فامیلی خطرناک است؟
چه چیزی باعث میشود که ازدواج فامیلی خطرناک باشد؟ یکی از ناراحت کنندهترین مشکلاتی که احتمال دارد در ازدواجهای فامیلی به وجود آید، وجود ژنهای مشترک میان زن و مرد است. به همین علت در ازدواج فامیلی، به دلیل تشابه ژنی، خطر به دنیا آمدن نوزادی با اختلالات ذهنی و جسمی بسیار زیاد خواهد بود. احتمال به وجود آمدن ناهنجاری ژنتیکی، مانند عقب ماندگی ذهنی و جسمی نوزاد برحسب درجه خویشاوندی متفاوت است؛ اما با توجه به پژوهشهای بسیاری که در این مورد صورت گرفته، باید گفت که ازدواج با اقوام درجه یک ریسک بالاتری نسبت به ازدواج با دیگر خویشاوندان دارد.
ضرورت انجام مشاوره پزشکی قبل از ازدواج
ازدواج فامیلی در صورتی که زوجین در خانواده خود بیماریهای ژنتیکی، سابقه نازایی، سقط و مرده زایی داشته باشند، احتمال تولد نوزاد بیمار را افزایش میدهد. پس لازم است زوجین قبل از ازدواج نزد مشاوره ژنتیک رفته تا از شیوع بیماریهای ژنتیکی و انواع معلولیتها پیشگیری کنند. برای پیشگیری از بیماریهای ژنتیکی، باید ازدواجهای فامیلی کنترل شده باشند و پس از طی مراحل آزمایش و مشاورههای ژنتیکی انجام پذیرد.
مشاوره ژنتیکی، با ارائه اطلاعات از خانوادههای در معرض خطر به فرد بسیار کمک خواهند کرد. با این کار، خانوادههایی که دارای اعضای مبتلا به نقایص مادرزادی یا اختلالات ژنتیکی هستند، بهتر شناسایی میشوند. برای داشتن اطلاعات کاملتر حتما مقاله آیا ازدواج فامیلی نیازمند انجام مشاوره ژنتیک میباشد، را مطالعه کنید.
چه کسانی قبل از ازدواج باید آزمایش ازدواج فامیلی بدهند؟
عوامل ژنتیک باعث بروز نیمی از معلولیتها خواهد شد و نیم دیگر آن مربوط به عوامل غیر ژنتیک است. توصیه میشود، قبل از ازدواج و پیش از بارداری، و همچنین قبل از تولد فرزند به مشاوره ژنتیک مراجعه شود و عواملی را که سبب افزایش معلولیت کودک میشوند را بررسی کنند.
از جمله موارد غیر ژنتیکی موثر بر معلولیت شامل عوامل محیطی، آلودگیها، مسمومیتها، مواد بیولوژیک یا شیمیایی خواهند بود. دیابت، تیروئید، روماتیسم و عفونت مادران میتواند بر سلامت مادر و جنین (در آزمایش ژنتیک جنین قابل مشاهده است) تاثیر گذار باشد که با مراقبتهای معمول در زمان بارداری و آزمایش ژنتیک بارداری میتوان از این بیماریها جلوگیری کرد.
آزمایش DNA و ازدواج فامیلی
آزمایشهای DNA اطلاعات زیادی را در مورد ژنهای تشکیلدهنده هر فرد به ما میدهند. از جمله موارد آن میتواند به بیماری خاص فرد اشاره کرد. برای مثال تستهای ژنتیکی میتواند نشاندهنده بیماریهایی که احتمال بروز آنها در شما را دارد، باشد. انواع مختلفی از آزمایشهای DNA وجود دارد که هرکدام میتواند با بررسی DNA، کروموزوم و پروتئینها مشکلات و ناهنجاریهای ژنتیکی فرد را تشخیص دهد. از همین رو قبل از ازدواج به زوجین توصیه میشود تا به انجام آزمایشهای ژنتیکی اقدام کرده و از سلامت خود مطمئن شوند؛ به ویژه افرادی که قصد ازدواج فامیلی دارند.
هزینه آزمایش ژنتیک ازدواج فامیلی
هزینه آزمایش ژنتیک ازدواج فامیلی در ایران دارای نرخ مشخصی نیست و هر آزمایش در بازه مشخصی معین شده است و مواردی هم شامل بیمه میشود. البته با داشتن پوشش بیمهای به طور تمام و کمال، بیمه از هزینههای چند برابر بعدی جلوگیری خواهد کرد. با هزینه به نسبت پایین، فرد میتواند از تولد جنینی که مشکل ژنتیکی دارد، جلوگیری کند.
سوالات متداول آزمایش ازدواج فامیلی
خیر نیازی به ناشتا بودن، نیست.
در ازدواج فامیلی، درجه نسبیت از 5 به بعد ریسکی مانند ازدواج غیرفامیلی دارد.
خیر هیچ پوشش بیمهای برای این آزمایش وجود ندارد.
قبل از ازدواج یا بعد از ازدواج قبل از بارداری بهترین زمانش است.
بیماریهای ژنتیکی با وراثت اتوزوم مغلوب، جنین را تهدید میکند
اگر فرزند اول سالم باشد، از خطر ابتلا و ریسک فرزند دوم نمیکاهد. برای انجام آزمایش ازدواج فامیلی باید ناشتا بود؟
آیا انجام آزمایش ژنتیک در ازدواج فامیلی در رابطه دور هم نیاز است؟
آیا آزمایش ژنتیک در ازدواج بارداری تحت پوشش بیمه است؟
آزمایش ازدواج فامیلی چه زمانی باید انجام شود؟
در ازدواج فامیلی چه بیماریهایی جنین را تهدید میکند؟
در ازدواج فامیلی، اگر فرزند اول سالم باشد، احتمال دارد فرزند دوم بیمار باشد؟