آزمایشگاه ژنتیک اصفهان با بیماری های ژنتیکی مشکل ساز در ازدواج

با بیماری های ژنتیکی مشکل ساز در ازدواج آشنا شوید :

بیماری های ژنتیکی مشکل ساز در فرآیند ازدواج

در این بخش قصد داریم بیماری های ژنتیکی که برای ازدواج مشکل ساز میشوند را بررسی کنیم با ما همراه باشید : 

تالاسمی مینور/ ماژور

تالاسمی یک بیماری خونی است ٬ که در آن محل ساخت سلول های خونی در بدن٬ یعنی مغز استخوان٬ دچار مشکل می شود. به عبارت دیگر هموگلوبین  در بدن به اندازه کافی ساخته نمی شود. لذا کم خونی و نقص در اکسیژن رسانی در بدن از جمله مشکلات پیش روی افراد مبتلا خواهد بود. اگر دو فرد مبتلا به تالاسمی مینور (حالت خفیف) باهم ازدواج کنند٬ به احتمال ۲۵% فرزند آن ها دچار تالاسمی ماژور (حالت شدیدتر) می شود.

متاسفانه تالاسمی ماژور بیماری خطرناکی است و مشکلات زیادی را برای فرد مبتلا به همراه دارد. بنابراین بررسی شود ناقل بودن زوجین برای تالاسمی (یا مبتلا به تالاسمی مینور) امری ضروری می باشد.

اگر در آزمایش خون پیش از عقد مشخص شود که طرفین مبتلا به تالاسمی مینور می باشند، انجام آزمایشات تکمیلی به همراه مشاوره ژنتیکی برای آن ها مفید فایده است و بدین وسیله هشدارها و توصیه های لازم برای داشتن فرزند  به آن ها داده می شود.

 آزمایشگاه ژنتیک اصفهان تست خون بیماری ژنتیکی تالاسمی

بیماری های ژنتیکی مشکل ساز در ازدواج

در واقع همرا ه با سلول ها٬محتوای ژنتیکی یا DNA زوجین نیز به فرزندان آن ها منتقل می گردد، بنابراین اگر هر یک از زوجین حامل ژن معیوب یا ناقل مشکل ژنتیکی باشد٬ آن را به نسل بعد هم منتقل می کند. هدف اصلی آزمایشات ژنتیکی این است که وجود یا عدم وجود عوامل زمینه ساز بیماری های ارثی را بررسی و شناسایی کند.

لازم به ذکر است که لزوم انجام آزمایشت ژنتیکی برای همه افراد تعریف نشده است. به عبارت دیگر پس از انجام مشاوره، افراد دارای شرایط خاص و کافی ملزم به انجام آزمایشات ژنتیکی مرتبط هستند. مثلا:

  1. افرادی با نسبت فامیلی (نسبت فامیلی شامل هر گونه ازدواج فامیلی می شود. حتی نسبت بسیار دور)
  2. در صورتی که یکی از بستگان نزدیک دچار نوعی بیماری ارثی یا نادر باشد.
  3. در صورتی که یکی از طرفین مشکوک به اختلالات ژنتیکی (مانند هرگونه ناتوانی جسمی با علت مبهم، اختلال یادگیری یا بهره هوشی پایین، یا مشکوک به کیست یا توده سرطانی) است، هرچند خفیف یا تایید نشده باشد.
  4. در صورتی که یکی از زوجین در مراکز پرخطر مشغول به کار بوده یا هست. برای مثال افرادی که در مراکز هسته ای یا در کارخانجات مواد سمی و شیمیایی کار می کنند و در معرض جهش های ژنی و مواد سرطان زا قرار دارند.
  5. در صورتی که یکی از طرفین دارای بیماری مادرزادی است.
  6. در این حالت زوجین حتما باید پس از مشاوره ژنتیک ، آزمایشات لازم را بگذرانند. در غیر این صورت، عواقب ناشی از آن می تواند منجر به تولد فرزند ناهنجار شده و خطرات جبران ناپذیری را به خود و فرزندانشان وارد کند.

آزمایشگاه ژنتیک اصفهان آشنایی با آزمایش های ژنتیک

آیا اگر جواب آزمایش های قبل ازدواج نامطلوب باشد، اجازه عقد داده نمی شود؟

بزرگترین پرسشی که در مورد آزمایش های پیش از ازدواج ذهن زوج های جوان را درگیر می کند٬ این است که در صورت نامطلوب بودن جواب آزمایش ها چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا از لحاظ قانونی اجازه عقد صادر نمی شود؟ حتی در صورت بالابودن ریسک بیماری در فرزندان و حتی در صورت مثبت بودن جواب آزمایش اعتیاد در مورد یکی از زوجین، از لحاظ قانونی مانعی برای جاری شدن عقد وجود ندارد. اما باید توجه داشت که بزرگترین مانع، مسئولیت فرد در قبال سلامت خانواده ای است که در آینده تشکیل می دهد.

به عنوان مثال هنگامی که در سوابق یا اقوام یکی از طرفین بیماری ژنتیکی وجود داشته باشد، با انجام آزمایشات خونی می توان بررسی کرد که احتمال ابتلای فرزندش به بیماری ژنتیکی به چه میزانی خواهد بود.

در صورت بالا بودن میزان این احتمال به آن ها توصیه می شود که عقد نکنند و در جهت عواقب بچه دار شدن با این شرایط به آن ها هشدار می دهند. اما اگر  به این هشدارها توجهی نشود و تست ها و آزمایش ها را طبق راهنمایی پزشک متخصص ژنتیک انجام ندهند، در صورت تولد فرزند ناهنجار (مثلا عقب مانده ذهنی)٬ زوجین بار مالی و روانی این تصمیم نادرست را یک عمر به دوش خواهند کشید.


اهمیت مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج

به این نوشته امتیاز دهید: